Betegszállításból káosz lett a járványhelyzet frontvonalában Fehérváron

Betegszállításból káosz lett a járványhelyzet frontvonalában Fehérváron

Hónapokkal ezelőtt, április 2-án kilenc mentőautó száguldott végig Székesfehérvár csendes utcáin.

A konvoj a Fejér Megyei Szent György Kórházból indult ell és rendőri felvezetéssel hajtott végig a Székesfehérváron.

A 25 kilóméterre fekvő Mór város kórháza felé hajtott, nem kis pánikot keltve a lakosokban. A helyiek nagyon megrémültek, sokan az önkormányzat telefonszámán próbáltak információkhoz jutni. 

A polgármester, Cser-Palkovics András ekkor közleményt adott ki, amelyben az állt, „A Kórházon belüli átcsoportosítás miatt – hangsúlyozottan NEM koronavírusos – betegeket szállítottak Mórra a mentőautók, rendőri felvezetéssel. Kérjük, mindenki őrizze meg a nyugalmát!”

A kijelentése azonban a kéősbbiekben igencsak megalapozatlannak bizonyult.

A többségében idős, ápolásra szoruló betegek között ugyanis már jelen volt a koronavírus-fertőzés.

Amely természetesen a móri kórházban is megjelent.

Mire Móron gyanút fogtak és tesztelték a betegeket – 14-ből 11-en fertőzöttek voltak –, több kórházi dolgozó is védőfelszerelés nélkül került velük kapcsolatba. Ők családtagjaikkal együtt karanténba kerültek. A betegek közül hárman elhunytak - írta a 444.hu

A székesfehérvári kórházat egyébként az elsők között jelölték ki járványkórháznak, ahol az egészségügyi dolgozók a frontvonalban küzdöttek a betegséggel. Később amiatt került a hírekbe, hogy Kásler Miklós miniszter váratlanul – és máig sem teljesen tisztázott okból – kirúgta Csernavölgyi István főigazgatót.

Tisztán látszik, hogy az Orbán-kormány mégi mekkora terhet helyezett a fehérvári kórházra (is), ami növelte a Móron történtek esélyét. 

A kórháznak más súlyos betegségben szenvedőket is el kellett látnia, miközben egyre több lett a fertőzésgyanús eset. A betegek költöztetése mellett a karanténba került dolgozók helyére is folyamatosan újabbakat kellett vezényelni. Sokat segíthetett volna, ha van lehetőség széleskörű tesztelésre, de ez hiányzott - fogalmaztak a 444.hu oldalán.
Mivel a járvány legelső hónapjaiban nagyon kevés volt a rendelkezésre álló tesztcsík a kórházban, és az akkori központi előírás nem írta elő a tünetmentes egyének tesztelését, Mór esetében emiatt fordulhatott az elő, hogy bár Székesfehérváron tisztában voltak az idős betegeket érintő kockázattal, a szállítás előtt mégsem tesztelték őket koronavírusra.

Helyileg az a pletyka terjed, hogy fertőzötteket vittek Mórra.

kórház mindeközben hallgatott, és a történtekről sem a Kásler által vezetett Emberi Erőforrások Minisztériuma, sem az Operatív Törzs nem beszélt nyilvánosan. Ez az eset pedig erős kontrasztban van a fővárosi Pesti úti idősotthonban kibontakozó, végül valóban sokkal súlyosabbnak bizonyuló fertőzési hullámmal, amelyről igencsak részletekbe menően kommunikáltak az Orbán-kormány.

via

 

 

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.08.07

Palkovics tárcája mellébeszélt: a közalkalmazottak tömeges leépítéséről kérdezték

A gusztustalan Orbán-kormány képtelen elárulni, hogy további munkavállalóktól vonnák-e meg a közalkalmazotti státuszukat.

  • 2020.08.05

Fehérvár polgármestere a nyafogásról prédikál, miközben ő is folyton azt csinálja

A fehérvári fideszes polgármester próbálja menteni a menthetőt. Az Orbán-bábbal csak az a baj, hogy elfelejti, nem hülyék a helyi lakosok. 

  • 2020.08.04

Durva: a Fejér megyei polgároknak Budapestre kell utazni fogászatra

Fejér megyei lakos vagy és fáj a fogad? Nos, van egy rossz hírünk. Laza egy óráig döcöghetsz a budapesti Szentkirályi utcai ügyeleti központig. Köszönd a kormánynak!