Székesfehérvár adófizető polgárai közel 310 millió buktak a letelepedési kötvény miatt

Székesfehérvár adófizető polgárai közel 310 millió buktak a letelepedési kötvény miatt

Nemcsak hogy érdemi hasznot nem hozott a letelepedési kötvény, de súlyos nemzetbiztonsági kockázatot jelentő személyek jutottak be az országba komolyabb ellenőrzés nélkül. Az már csak hab a tortán, hogy harminc milliárd forintot buktak a magyar adófizetők.

Legalábbis, ezt állapította meg a Transparency International Magyarország és a Költségvetési Felelősségi Intézet Budapest.

Az államadósság finanszírozásának szempontjából rohadtul nem töltött be elemi szerepet a letelepedési kötvényprogram, ellenben a tisztességes hazai adófizetőknek 30 milliárd forintnyi veszteséget okozott. Az említett két szervezet kutatását a hvg.hu részletesen bemutatta. 

Mint kiderült, a letelepedési államkötvényt vásárlók 1 666 millió eurót fizettek, cserébe az országnak 1 844 millió eurót kell majd visszafizetnie.

A különbség, 178 millió euró 66,5 millió euróval több, mint amennyibe a letelepedésre nem jogosító, szokványos államkötvények értékesítése került volna.

Ha pedig azt állunk neki kiszámolni, hogy mégis mennyit lehetett volna spórolni, ha a pofátlan Orbán-kormány az Európai Beruházási Banktól kér több hitelt, akkor a roppant egyszerű és igencsak gyors számítás után is kijön a 30 milliárd forintos bukás. 

Lakosságarányosan ez az összeg Székesfehérváron 308.749.900.- forint. Tehát majdnem 500 millió forinttal költhettek volna többet például a Bory Jenő Általános Iskolában tanuló diákok oktatásának modernizációjára, esetleg a Fejér Megyei Szent György Kórház egészségügyi dolgozóinak a megfelelő felszereltségére vagy éppen a járvány további kezelésére. 

Míg az adófizetők óriásit buktak, addig a nagyrészt offshore hátterű cégekeknek laza 60 milliárd forint csurrant-cseppent a zsebükbe. Mindez a magyar költségvetés kárára.

A program keretein belül összesen 19 855 külföldi, közöttük súlyos nemzetbiztonsági kockázatot jelentő személyek is, érdemi ellenőrzés nélkül jutottak hazánk letelepedési engedélyéhez.

Martin József Péter, a Transparency International Magyarország ügyvezető igazgatója azzal kezdte az elemzés bemutatását, hogy a letelepedési államkötvény az államvezérelt közpénzszivattyú egyik nagyon fontos eleme. Hozzátette,

A rendszerszintű korrupció így szolgál hatalmi érdekeket, a foglyul ejtett állam pedig néhányak mesés gazdagodását szolgálja.
A hazai fidesz-korrupció nem ismer határokat. Undorító módon csapja be a magyar polgárokat, és szégyentelenül lopja el pénzüket. A ti pénzeteket. A mi pénzünket. És annak ellenére, hogy pontosan tudják milyen károkat okoznak az emberek és városok jövőjében, lelkiismeret nélkül taposnak el életeket, tesznek tönkre sorosokat. 

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.06.29

Fehérvár polgármestere havi 10 ezer forintot vesz ki a az önkormányzati dolgozók zsebéből

Az történt ugyanis, hogy a fideszes csicska egyszemélyben döntött az önkormányzat idei évi költségvetésének módosításáról.

 
  • 2020.06.11

Több, mint 301 millióval jutna több Fehérvárnak, ha az Orbán-kormány nem költené el propagandára

Rogán Antal propagandaminisztériuma idén eddig 30 milliárdos forintra szerződött két haveri céggel. Ezt a pénzt szétoszthatták volna inkább az önkormányzatok között és adhatnának belőle Fehérvár városának is. 

  • 2020.06.04

Milliós fizetést tesz zsebre a semmiért Vargha Tamás és Törő Gábor

Miközben emberek tömegei veszítik el a munkájukat és a jövedelmüket, a fehérvári Fidesz-csicskák úgy is megkeresik a csekély havi 1,1 milliós alapbért, hogy a Parlamentbe csak bámészkodni járnak, nem dolgozni.